CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

leave ur footprint ~ (nanti aku follow back)..thxx

Tuesday, April 5, 2011

hang out part 1 (laksa srwk)

Assalam~

Hari ni aku nak share pe yang berlaku sabtu lepas~~haha aku n few friends men masak2....aku decide masak "laksa sarawak"--->kira expert la..then my friends masak japanese lamb curry...dy ni kacukan jepun + cina malaysia..tinggal kat johor..single lagi taw...ada yg berminat??haha sempat gak aku promote kwn aku ni..





Ni la kwn aku...tominaga-san~haik~~hahha.. So now aku nak ajar wat laksa srwk la ye~~my style~hahha..simple je...


Bahan-bahan:




  • Rencah laksa srwk (recommend yg dlm pic ni) =)




  • Serai (2 btg d tumbuk ringan)


  • Telur (4 biji) - utk wat telur dada~


  • Tauhu (dipotong 4 memanjang b4 goreng)


  • Tauge (celurkan)


  • Dada ayam/Isi ayam


  • Santan (recommend yg dlm pic)


Cara-cara wat laksa:




  1. Rebuskan isi ayam dgn 2 serai yang telah dididikkan tu until masak taw.


  2. then kluarkan ayam tu. bila dah sejuk koyak-koyakkan ayam tu sederhana halus mcm dlm pic2 bwh tu k.


  3. Telur tu d wat telur dada yg nipis je taw. then potong halus2. Cara potong tu, awk leh golongkan 3-4 keping telur then potongkan.


  4. Gorengkan tauhu tu n potong halus2 gak k. Celurkan tauge gak k.


  5. Untuk kuah dy, gunakan air after rebus ayam tu n letak perencah laksa. Biarkan mendidih then letak santan. Slalunye aku x letak garam lagi coz bagi aku dah cukup rasa. =)


  6. then biarkan few minutes then its done...



haha maaf la ye instruction aku ni mcm x organize je haha aku lebih pandai tunjukkn drpd tulis camni~haha...so next, hayati la gmbr2 giler aku n kwn2 aku time tu...kami betol2 "kureng pekerjaan" haha...






















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...